BULGARİSTAN'A TAM DONANIMLI 18 ADET CENAZE YIKAMA ARACI

 Ana sayfa > Haberler > BULGARİSTAN'A TAM DONANIMLI 18 ADET CENAZE YIKAMA ARACI

23 Kasım 2015

BULGARİSTAN'A TAM DONANIMLI 18 ADET CENAZE YIKAMA ARACI

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Bulgaristan Başmüftülüğü'ne 18 adet cenaze yıkama aracı yapılan tören ile hediye edilmiştir.

     Türkiye ve Bulgaristan yerel yönetimleri arasında işbirliklerinin geliştirilmesi maksadıyla yürüttüğümüz proje kapsamında Bulgaristan’daki müftülüklerin ihtiyacı olan ve Başmüftülükçe talep edilen 18 adet cenaze nakil aracının hibe edildiği araç teslim töreni 9 Ekim 2015 tarihinde Bulgaristan’ın Sofya şehrinde gerçekleştirildi.

     Türkiye ve Bulgaristan yerel yönetimleri arasında işbirliklerinin geliştirilmesi maksadıyla yürüttüğümüz proje kapsamında Bulgaristan’daki müftülüklerin ihtiyacı olan ve Başmüftülükçe talep edilen 18 adet cenaze nakil aracının hibe edildiği araç teslim töreni 9 Ekim 2015 tarihinde Bulgaristan’ın Sofya şehrinde gerçekleştirildi.

     Törenin açılış konuşmaları TC Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Sofya Merkez Valisi Veselin Penev, Bulgaristan Belediyeler Birliği Genel Müdürü Ginka Çavdarova, TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ve Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı tarafından yapıldı.

 Büyükelçi Süleyman Gökçe : “Bu paylaşım kalpten gelen bir dayanışma örneğidir.”

     Törende söz alan TC Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe bu tür ziyaretlerin önemine değinerek; “Bu etkinliğin demokrasi ve insanlar arasındaki iletişimin en güçlü olduğu yerel yönetimler düzeyinde işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Bugün hediye edilen araçlar Türkiye’deki yerel yönetimlerimizden Bulgaristan’daki soydaşlarımıza kalpten gelen bir dayanışma örneğidir.” dedi. Büyükelçi Gökçe konuşmasını Birlik Başkanımız Dr. Kadir Topbaş’a teşekkürlerini ifade ederek noktaladı.

 TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör: “ Komşunun komşuda hakkı var ”

     Konuşmasına Birlik Başkanımız Dr. Kadir Topbaş’ın selamlarını ileterek başlayan Birliğimiz Genel Sekreteri Hayrettin Güngör; TBB’nin en önemli amaçlarından birinin belediyeler arası işbirliklerini geliştirmek olduğunu belirterek görev kapsamında dünyanın her yerindeki belediyelerle işbirliği ve dayanışma içinde olduklarını söyledi. "Bugün, işbirliğinin bir sembolü olarak, Bulgaristan Başmüftülüğü'nün ihtiyacı olan 18 tane cenaze aracın teslim etmek için buradayız.”diyen Güngör; “Bunu bir başlangıç olarak görüyoruz. İnşallah bundan sonra da Bulgaristan belediyeleriyle Türk yerel yönetimleri arasında işbirliğini geliştirmeyi umuyoruz. Biz ortak tarihi ve kültürü paylaşan iki ülkeyiz. Her şeyden önemlisi komşuyuz. Komşunun komşuda hakkı var dolayısıyla bu hak çerçevesinde 1397 Türk belediyesi adına 18 tane cenaze aracını size teslim ediyoruz. Biz yardım etmiyoruz, sadece var olanı paylaşıyoruz." sözlerine yer verdi.

 Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı: “Bu araçlara gerçekten çok ihtiyacımız vardı”

     Araç teslim töreninde konuşan Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı, Türk halkına ve Birliğimize teşekkürlerini sunarak; bu araçların büyük bir boşluk dolduracağını ifade etti. Hacı; "Biz cenaze nakil araçlarına yıllardan beri hep muhtacız. Allah'a şükür beklentilerimiz bugün gerçekleşiyor. Müslümanların büyük kısmı artık köylerde değil büyük şehirlerde ikamet etmektedirler ve dolayısıyla büyük şehirlerde de mevtalarımızı dinimize göre defnetmek kolay değildi. Bu araçlara gerçekten çok ihtiyacımız vardı. Şu ana kadar maalesef bazı yerlerde Müslümanlar, Hristiyanlara ait cenaze aracını kullanıyordu. Haç işaretini bir bezle kapatarak mevta taşınıyordu. Ama artık inşallah bu durum değişecek." şeklinde konuştu.

     Protokol konuşmalarının ardından kurdele kesimi gerçekleştirilerek hibe edilen 18 cenaze nakil aracının anahtarı ilgililerine teslim edildi. Birliğimiz tarafından geçtiğimiz yıl da Aytos Müftülüğüne bir cenaze yıkama aracı hibe edilmişti.