Kanal07.com

  Ana sayfa > Basında Biz > Kanal07.com

     Antalya’da açılan Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı’na no frost tabut damga vurdu. Bugüne kadar klimalı tabutlarla gündeme gelen Kayserili bir üretici, no frost özellikli ilk tabutları Antalya’da görücüye çıkardı. Fiyatı 1850 TL olan tabutların öncelikli alıcıları küçük belediyeler ve hayırsever işadamları oldu. Kayserili üretici, bununla da yetinmeyip, tabutun içine koyduğu hareket sensorleri ile yanlışlıkla öldü sanılan vatandaşların mezara girmesini de önleyecek bir sistem devreyesoktu. Tabut, içine konulan cenazenin hareket etmesi durumunda alarm vermeye başlıyor.


     Antalya’da, Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı ilginç ürünlere ev sahipliği yapıyor. Belediyecik hizmetleri alanında son teknolojik ürünlerin sergilendiği fuarda en büyük ilgiyi on frost tabutlar gördü. Daha önceki yıllarda yine Kayserili üreticiler tarafından geliştirilen ancak sadece klima özelliğiyle belirli bir süre cenaze saklamaya yarayan tabutlar, yine Kayserili üreticiler tarafından no frost özelliğiyle donatıldı. Artık cesetlergerektiğinde eksi 12 dereceye kadar soğutma yapabilen tek kişilik tabutların içinde süresiz saklanabilecek.


     Firma no frost ürünle de yetinmeyip tabutun içine hareket sensörü koyarak bir başka ilke imza attı. Türkiye’de de zaman zaman yaşanan ve ‘öldü’ diyerek morga konulduğu halde bir süre sonra yaşadığı anlaşılan insanların tabut ya da morg içinde ölmelerini engelleyecek yeni sistem, tabut içine konulan hareket sensorunun alarmı devreye sokmasıyla çalışıyor. Tabut içindeki en küçük bir hareketi bile algılayan sensorler yüksek sesle alarm vererek tabutun içinde bir canlı olduğunu haber veriyor.


     Firma yetkilisi Gazi Oğuzhan Akdağ, her iki tabuta da rağbet olduğunu, özellikle belediyelerin cenaze yıkama aracıyla birlikte tek kişilik no frost tabutlara da ilgi gösterdiklerini söyledi. Tabutların çalışma sistemi hakkında bilgi veren Akdağ, fiyatların ise tek kişilik no frost tabutlar için 1850 TL artı KDV, iki kişilik harekete duyarlı alarmlı tabutların ise 3500 TL’den satıldığını söyledi.


     Tabutların belediyeler kadar vatandaşlar tarafından da kullanılabileceğini söyleyen Akdağ, şöyle konuştu: “Bazı hayırsever vatandaşlarımız bunlardan alıp köylere hediye ediyor. Özelikle yakınları şehir ya da yurt dışında olan insanların cenazelerinin birkaç gün beklemesi konusu böylece sıkıntı olmaktan çıkıyor”


     Akdağ, “kötü niyetli insanların da cinayet kurbanlarını bu tabutlar içinde uzun süreli olarak saklayabilme ihtimaline karşılık ruhsat talep edip etmedikleri” şeklindeki bir soruya ise şöyle karşılık verdi: “Hayır kimseden ruhsat talebimiz olmadı, ama toplumsal açıdan bakıldığında bu şekilde art niyetler içinde kullanılabilme ihtimali var.”